Halılar uzun süre kullanılan dekorasyon ürünleridir ve bu nedenle temiz kalmaları önemsenen durumlardan biridir. Bir halının temiz olabilmesi için ise elbette temiz tutulması gerektiği kadar düzenli olarak temizlenmesi de gerekmektedir. Ancak her halı farklı türde olup aynı zamanda temizlenme tipleri de birbirinden ayrı olmaktadır. Halı temizleme süreci halı bazında özenle gerçekleşmelidir. Bu nedenle halı temizleme işlemi öncesinde halı tipi hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Çünkü bir shaggy halı ile bir kilimin temizlenmesi birbirinden farklıdır. Halı temizlemek için halı yıkama firmaları ile iletişime geçmek gerekmektedir. Ancak bunun dışında evde yapılabilecek ufak birtakım temizlikler de halıların güzel görüntüsünü uzun süreler korumaktadır.

Halı yıkama işlemi halılar düzenli süpürülse bile gerekmektedir. Bazı halılar makineye atılabilmektedir. Bu durum halı için avantajdır. Ancak yoğun tüylü ve püsküllü halılar için bu durum pek de önerilmemektedir. Halı temizliğinde halıları temizlemek için kullanılan üründe hassas olunmalıdır. Her şampuan ya da temizlik ürünü tercih edilmemelidir. Halının üzerinde buna dair bir bilgilendirme var ise bu tercih edilmelidir. Yok ise halının küçük bir bölümüne özel halı temizleyiciler önerilmektedir. Aynı zamanda halıların kurumaya bırakılması gerekmektedir. Ancak renginin solmaması açısından direkt güneş görmeyen bir yere konulması önerilmektedir.

Halı Lekesi Temizleme

Halılar düzenli olarak temizlenmektedir. Ancak bazı durumlarda halılara leke dökülmekte ve ani bir temizlik gerektirmektedir. Bu durum lekeye bağlı olarak farklı boyutlara ayrılmaktadır. Ancak leke temizliği genel olarak lekenin olduğu noktayı kapsamalıdır. Lekenin en kısa sürede temizlenmesi gerekmektedir. Elbette lekeye sebep olan ürünü de bilmek gerekmektedir. Lekeye sebep olan birtakım ürünler çıkması çok daha zor ürünlerdir. Ancak halının rengi de önemlidir.

Halı lekesi temizleme sürecinde beyaz, bej veya krem gibi tonlardaysa temizlik çok daha zor olmaktadır. Ancak her şekilde leke temizliği lekeyi yayarak yapılmamalıdır. Bunun çözümü ise lekeyi sürtmemektedir. Ilık su, deterjan, sirke ve karbonat gibi birtakım ürünler temizleyici olarak tercih edilmektedir. Ancak bunlar her halı için geçerli değildir. Halının malzemesine bağlı olarak bir halı temizleme süreci gerçekleşmelidir. Halı temizleme kimyasalları kısa sürede etkili sonuç vermesi açısından önemlidir.